Jan Coen Binnerts - 18-02-2021

CPO-project AQUAradius toegelicht tijdens ABC livestream event

AQUAradius, één van de grootste woonprojecten in ons land dat gerealiseerd is op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap, was tot 15 oktober 2020 onderdeel van de expositie Gebouwde trots! van ABC Architectuurcentrum Haarlem.

In het ABC livestream event van afgelopen november licht advocaat Jan Coen Binnerts, die als juridisch adviseur optrad in dit project namens de gemeente Haarlemmermeer, de uitdagingen binnen het project en zijn trots op het behaalde resultaat verder toe.

Juridische uitdagingen in collectief particulier opdrachtgeverschap

De juridische uitdagingen in een CPO-project zijn divers, want het proces kan niet precies van te voren worden uitgetekend.

“Met een groep van 56 opdrachtgevers in één project vindt er gedurende de uitvoer verloop plaats in de samenstelling van die groep. Daardoor waren bij oplevering van AQUAradius niet alle appartementen verkocht. Dan is het juridisch de vraag: ‘Voor wie bouw je het?’ en ‘Wie vangt de kosten op?’. Binnen zo’n CPO-project moet je als advocaat of juridisch adviseur op zoek gaan naar de wensen van de ander om vervolgens de gezamenlijke belangen samen te brengen”, aldus Jan Coen.

Hele ABC livestream event terugkijken?

Kijk het ABC livestream event hier terug. Vanaf de 54e minuut gaat Gabriel Verheggen in gesprek met Jan Coen Binnerts, Kevin Nannes van Hemubo / Hillen & Roosen en Arjenne van Berkum van Faro.

Over AQUAradius

In het ontwerp van AQUAradius, dat 56 appartementen voor 50-plussers en uiteenlopende gezamenlijke ruimtes bevat, staat het welzijn van bewoners voorop. Het heeft tevens de faciliteiten om intern extra zorg te kunnen bieden. Het woonproject is gebouwd in opdracht van CPO-vereniging AQUAradius in samenwerking met ARX Architecten en Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen.