Remmert Sluijter - 24-04-2019

Procederen na oplevering vastgoed? Alleen als het ècht moet!

Het is één van de ‘stokpaardjes’ van Remmert Sluijter: maak aan de voorkant – bijvoorbeeld bij de Project Start-Up – goede afspraken over wat je gaat doen als tijdens de uitvoering een geschil ontstaat waar je onderling niet uit komt. Als de verhoudingen nog goed zijn, kan een weloverwogen, gezamenlijke keuze worden gemaakt uit de caleidoscoop aan beschikbare procedures. Niet alleen bij de gewone rechter en de Raad van Arbitrage voor de Bouw, maar bijvoorbeeld ook bij Presolve, het expertisecentrum voor geschillenvrij bouwen.

Conflicten tijdens vastgoedprojecten

“Mijn cliënten, grote(re) aannemers, hebben flink wat bedrijfsjuristen en contractmanagers in dienst. Als tijdens de uitvoering van een werk een conflict ontstaat, zullen die bedrijfsjuristen, voordat ze een advocaat inschakelen, eerst proberen dat conflict via de minnelijke weg op te lossen. Vaak lukt dat, maar als het niet lukt wordt, zo constateer ik in de praktijk, nog wel eens lang ‘doorgemodderd’. De mensen ‘in het veld’ (de uitvoerder, de projectleider en de projectdirecteur) willen meestal eerst het werk voltooien en daarna pas ècht de degens kruisen met de opdrachtgever, soms in de hoop dat er bij de eindafrekening alsnog ‘een klap op kan worden gegeven,” aldus Remmert.

Blog geschilbeslechting in bouw tijdens uitvoering

Remmert schreef hierover een blog voor het Magna Charta Magazine van de ACADEMIE voor de RECHTSPRAKTIJK in april 2018. De blog 'Procederen na oplevering vastgoed? Alleen als het ècht moet!' is online te lezen.

Krijgt u de blog online niet goed geopend? Zie hierbij de blog 'Procederen na oplevering vastgoed? Alleen als het écht moet!' zonder opmaak.