28-09-2021

Prinsjesdag 2021: de voor werkgevers belangrijkste plannen op een rij

Afgelopen dinsdag heeft het demissionair kabinet de Rijksbegroting en de Miljoenennota voor 2022 gepresenteerd. Hieronder treft u de voor werkgevers belangrijkste plannen op een rij.

  • Thuiswerkvergoeding: het is de bedoeling dat een gerichte vrijstelling voor de vergoeding van thuiswerkkosten (waaronder gas, water, licht en koffie) wordt ingevoerd. Op basis daarvan mogen werkgevers werknemers voor iedere thuiswerkdag een onbelaste vergoeding van € 2 betalen. De werknemer heeft die dag dan geen recht (meer) op een eventuele reiskostenvergoeding. Hierbij geldt dat u de 214/128-dagen regeling (waarbij u een vaste onbelaste reiskostenvergoeding over 214 dagen mag toekennen als een werknemer tenminste 128 dagen naar een vaste werkplek reist) pro rata moet gaan toepassen.
  • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof: het is de bedoeling dat werknemers vanaf 2 augustus 2022 recht krijgen op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Gedurende die periode ontvangen werknemers een uitkering van het UWV ter hoogte van 50% van hun dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat het kind op 2 augustus 2022 de leeftijd van één jaar nog niet heeft bereikt en dat het ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen. De kosten voor het betaald ouderschapsverlof worden deels gecompenseerd door het verlagen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
  • Keuze heffingsmoment aandelenoptierechten: als een werknemer opties omzet in aandelen wordt belasting geheven. Dit wordt namelijk gezien als een vorm van loon. Werknemers moeten hierdoor belasting betalen terwijl ze de aandelen op dat moment soms nog niet mogen verkopen of nog niet voldoende eigen geld hebben. Voor werknemers is dit nadelig en daarom is het plan om werknemers vanaf 1 januari 2022 te laten kiezen wanneer belasting wordt geheven: op het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn óf op het moment dat de opties worden omgezet in aandelen (zoals dat momenteel het geval is).
  • Vrije ruimte Werkkostenregeling weer naar 'normaal': vanwege de coronacrisis is de vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met € 400.000 tijdelijk verhoogd van 1,7 naar 3%. In 2022 zal deze verruiming niet meer van toepassing zijn.

Meer informatie over voornoemde (en de overige) plannen vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag. Wij zijn benieuwd welke plannen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd en houden u daarvan uiteraard op de hoogte. Mocht u nu al vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met Véza Vos of één van de andere advocaten van de sectie Arbeidsrecht.