Shira Vrij - 13-09-2021

NEWSFLASH: chauffeurs Uber hebben een arbeidsovereenkomst

Vers van de pers: de uitspraak die de Rechtbank Amsterdam op 13 september 2021 heeft gedaan in een spraakmakend geschil tussen de vakbond FNV en ‘taxi-platform’ Uber. FNV was een rechtszaak gestart stellende dat de chauffeurs van Uber niet werkzaam zijn op basis van een overeenkomst van opdracht maar op basis van een arbeidsovereenkomst. Het gevolg hiervan is, volgens de FNV, dat de CAO Taxivervoer door Uber ten onrechte niet is toegepast.

De Rechtbank heeft de FNV in het gelijk gesteld. Volgens de Rechtbank kwalificeert de rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs als arbeidsovereenkomst omdat aan alle kenmerken daarvan wordt voldaan (arbeid, loon en gezag). Dat op papier met de chauffeurs geen arbeidsovereenkomst maar een overeenkomst van opdracht is gesloten, doet in dit geval niet ter zake. De Rechtbank zegt dat ‘wezen’ in deze zaak voor ’schijn’ gaat.

De uitspraak heeft tot gevolg dat Uber de CAO Taxivervoer op de arbeidsovereenkomsten moet toepassen in de periodes dat die CAO algemeen verbindend is verklaard. Ook moet Uber aan FNV een schadevergoeding van € 50.000 betalen vanwege het niet nakomen van de CAO.

Benieuwd naar de gehele uitspraak? Die kunt u vinden via deze link.