10-02-2021

Vragen naar vaccinatiebewijs een juridische jungle - BNR nieuwsradio

Het is niet mogelijk om iemand te verplichten zich te laten vaccineren tegen corona. Wel wordt er in de politiek gesproken over maatregelen om mensen die gevaccineerd zijn weer bepaalde activiteiten te laten doen zonder beperkingen. Terwijl mensen zonder vaccinatie geweigerd kunnen worden. In dat verband gaf de Gezondheidsraad recent een advies met betrekking tot het vragen naar een coronavaccinatiebewijs, genaamd ‘Ethische en juridische afwegingen COVID-19- vaccinatie’. Aanleiding voor Michael Reker, advocaat IT, IE en Privacy, om de uitdagingen in dit advies toe te lichten vanuit zijn expertise.

Advies en toezicht op naleving

In het advies laat de Gezondheidsraad weten dat bedrijven bezoekers straks zouden kunnen vragen om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn. Wel moeten deze bedrijven hierin aan strikte voorwaarden voldoen. Volgens de Gezondheidsraad mag er enkel om een coronavaccinatiebewijs gevraagd worden als het een gerechtvaardigd doel dient en als er echt geen andere optie is. Aan de overheid de taak om toezicht te houden op naleving van deze voorwaarden.

Onder welke voorwaarden vragen om vaccinatiebewijs?

Maar hoe definieer je die voorwaarden voor verschillende contexten? En waar moet dan wettelijk of in brancherichtlijnen rekening mee worden gehouden om te voorkomen dat er sprake is van discriminatie en uitsluiting?

Nuances in verschillende contexten

Michael onderscheidt drie verschillende contexten, namelijk: privaat, werk en (semi-) publiek, waaronder onderwijs en zorg, maar ook het gemeentehuis. “Privaat is de meest overzichtelijke context, omdat je daarin als privaat bedrijf of organisatie jouw eigen bezoekersprotocollen of huisregels mag toepassen. Deze moeten uiteraard wel juridisch kloppend zijn en niet leiden tot discriminatie of uitsluiting, maar bedrijven en organisaties hebben daar redelijk wat bewegingsruimte in. In de context van werk of bij publieke instellingen wordt dat al veel lastiger.”

Hoe lastig? Dat lichtte Michael onlangs onder andere toe in het programma ‘In de middag’ van BNR Nieuwsradio.